joi, 8 ianuarie 2015

Tort cu ciocolata si ananas/Mini-tarte cu ton


In luna Decembrie cei de la Sun Food au împlinit 8 ani de existență, motiv să le urez și eu La Multi Ani și la cât mai multe produse sănătoase pe care să ni le ofere.

Cu acestă ocazie, Laura Adamache în colaborare cu Sun Food organizează un concurs cu 50 de premii constând în conserve Sun Food și un premiu pentru cel mai cel participant, constând într-un robot de bucătărie cu vas de inox, concurs la care se pot înscrie nu doar bloggerii ci și orice pasionat de gătit. 
Mai aveți timp până pe 10 ianuarie iar mai multe detalii găsiți aici

Eu am pregătit pentru această provocare un tort cu ciocolată și ananas și mini-tarte cu ton.

Tort cu ciocolată și ananas
Blat de ciocolată:
250 g ciocolată neagră
100 ml frișcă lichidă
4 ouî
100 g zahăr pudră
60 g unt
40 g ulei
200 g faină
1 praf de copt
1 praf sare

Crema de ciocolată albă
400 ml frișcă lichidă
500 g ciocolată albă
1 conservă ananas bucăți Sun Food
jumătate plic gelatină

Mai întâi se pregătește ganașul de ciocolată deoarece trebuie să stea mai mult timp la frigider. Se pune frișca într-un vas pe foc mic la încălzit. Se adaugă ciocolata albă tăiată bucăți și se amestecă până când ciocolata este complet topită. Crema obținută se lasă la răcit apoi se bagă la congelator 1-2 ore sau la frigider peste noapte.



Pentru blat se pune la topit într-un vas pe foc ciocolata neagră tăiată în bucăți alături de frișca lichidă, uleiul și untul. Se amestecă încontinuu până la omogenizarea completă apoi se dă vasul deoparte.
Albușurile se mixează bine cu un praf de sare iar gălbenușurile separat cu zahărul pudră până se albesc. 
Se amestecă crema de ciocolată cu gălbenușurile apoi se cerne peste crema obținută făina și praful de copt și se amestecă ușor cu o paletă. La sfârșit se adaugă și albușurile bătute spumă și se încorporează ușor cu mișcări line de jos în sus. Se toarnă compoziția rezultată într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 35 minute.


Se separă fructele de zeama din compot, se păstrează câteva bucăți de fructe iar restul se pasează la blender.
Blatul răcit se taie în 3 felii. Partea de sus a blatului se taie în jumătate, o parte se fărâmițează în blender iar cealaltă jumătate se taie în cubulețe.

Pe un platou se așează primul blat, se pune în jurul lui inelul de la tava în care s-a copt blatul și se însiropează cu compot de ananas.
Crema se împarte în două. În jumătate din cremă se adaugă cubulețele de blat și se amestecă încet iar în cealaltă piureul de ananas amestecat cu gelatina topită.



Pe primul blat se pune crema cu bucățile de blat, se pune cel de-al doilea blat, se însiropează, o parte din crema cu ananas, bucățile de ananas rămase și restul de cremă.
Ultimul strat este din blatul mărunțit care se repartizează uniform și se presează. Se dă tortul la rece peste noapte.
Puteți păstra puțin ganaș de ciocolată albă pentru ornat lateralele tortului a doua zi.








Mini-tarte cu ton
Aluatul de tartă
1 ou
1 praf sare
1 lingura apa
150 g unt
faina aprox. 250 g
Eu obisnuiesc sa dau pe razatoarea mare untul, adaug oul, sarea si lingura de apa si incep sa framant, apoi adaug faina si framant pana in momentul in care obtin un aluat potrivit ca si consistenta, care nu se mai lipeste de maini. Toata operatiunea nu dureaza mai mult de 10 minute.
Se face o bila din aluat, se pune intr-o folie alimentara si se da la rece.
Compoziția
2 ouă
4 linguri smăntână
o lingură făină
2 conserve ton bucăți Sun food
câteva fire pătrunjel
sare, piper

Aluatul de tartă se împarte în 6 bucăți și se întind cercuri cu care se tapetează 6 forme de mini-tarte.  





Din surplusul rămas se poate face un grilaj sau diverse forme care să acopere tartele.



Intr-un vas se bat bine ouăle, se adaugă smântâna, făina, patrunjelul tocat mărunt tonul scurs de zeamă și se potrivește de gust cu sare și piper. 


Compoziția se pune cu lingura peste aluatul care îmbracă formele de tartă și se dă la cuptor pentru 40 minute.


Se servesc călduțe.



Particip cu aceste retete la concursul Masterchef la mine acasa cu Sun Food, de pe blogul Laura Adamache Retete Culinare