vineri, 7 iunie 2013

Tort cu capsuni

Tort cu capsuni




Ingrediente:

Blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
5 linguri apa minerala
2 linguri ulei
1 plic praf de copt
1 praf sare

Crema:
1 kg capsuni
500 g frisca lichida
5 linguri zahar pudra
1 plic gelatina
2 plicuri zahar vanilat

Sirop:
250 ml apa
2 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
esenta de migdale

Pentru blat se bat bine albusurile cu un praf de sare pana se intaresc.
Galbenusurile de freaca cu zaharul pana se albesc, se adauga din cand in cand cate o lingura de apa iar la sfarsit cele 2 linguri de ulei.
Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in galbenusuri apoi adagam si albusurile amestecand usor de jos in sus.
Se toarna compozitia intr-o tava cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru 40 de minute.






Capsunele se spala, se curata de frunzulite si se sorteaza: cele mai aratoase se pastreaza pentru ornat, lasam cateva deoparte pentru tocat, iar restul se vor pasa impreuna cu 2 plicuri de zahar vanilat.
Batem bine frisca cu 3 linguri de zahar pudra. Un sfert din cantitatea de frisca o vom pastra pentru ornat, restul va folosi la crema tortului.





Pregatim un sirop din 250 ml apa in care am fiert 2 plicuri de zahar vanilat, 2 linguri de zahar tos si am adaugat putina esenta de migdale (sau orice alta aroma doriti).

Punem gelatina la hidratat in 100 ml de apa pentru 10 minute apoi o incalzim pe baie de aburi. Se adauga gelatina in siropul obtinut din capsunile pasate si apoi adaugam acest amestec in frisca pastrata pentru umplutura tortului si se amesteca totul foarte bine.

Se taie blatul in doua, prima foaie se aseaza pe un platou, in jurul sau se pune cercul de la tava in care am copt blatul. De preferat ar fi sa imbracati marginile cercului in folie alimentara pentru a da un aspect mai placut tortului atunci cand indepartati cercul.
Insiropam prima foaie, asezam feliute de capsuni pe margine, turnam jumatate din cantitatea de crema, adaugam capsunile tocate si restul de crema.
Punem si al doilea blat pe care il insiropam cu restul de sirop si ornam tortul cu frisca ramasa si capsunile pastrate.
Se da la rece pentru cel putin 2 ore inainte de a fi savurat.