joi, 26 septembrie 2013

Biscuiti integrali




Nutriţioniştii spun că făina integrală este mult mai sănătoasă decât cea rafinată.
Făina integrală este superioară celei albe (rafinată), deoarece este obţinută din boabele întregi de cereale, păstrând toate elementele nutritive valoroase. Principiile nutritive sunt repartizate în toate straturile bobului de grâu, iar o alimentaţie corectă şi eficientă nu se poate obţine decât folosindu-se făina integrală. 
În volumul sau "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos", doctorul Pavel Chirilă prezintă atuurile făinii integrale. Aceasta conţine tărâţe, celuloză, vitamine şi minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Un alt avantaj al făinii integrale este aportul caloric scăzut. Acest lucru este valabil pentru toate produsele obţinute din făina integrală: pâine, paste, biscuiţi...

Germenii boabelor de cereale sunt bogaţi în vitaminele B, E, partea interioară a bobului este o sursă bună de carbohidraţi şi proteine. Coaja boabelor de cereale furnizează aminoacizi esenţiali, care nu sunt produşi de organism. Aceşti aminoacizi lipsesc cu desăvârşire din făina albă, pentru că sunt îndepărtaţi în timpul măcinării, în procesul de rafinare. Tot în coaja boabelor de cereale se găsesc fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu. Datorită vitaminelor şi mineralelor, produsele din făină integrală contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea anemiilor. De asemenea, prin conţinutul de fibre alimentare, făina integrală stimulează digestia şi scade nivelul colesterolului.
Comparativ cu făina albă, făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente şi de cinci ori mai mult magneziu, calciu şi fosfor.

Mai multe gasiti aici  insa cred ca este suficient pentru a va convinge sa pregatiti acesti minunati biscuiti cu faina integrala a caror reteta am preluat-o de la Laura Adamache. Dupa cum spune si Laura, va puteti juca cu ingredientele, puteti inlocui ciocolata si stafidele cu goji, alune, migdale sau chiar cu merisoare confiate, asa cum am facut eu...din pacate la ciocolata nu pot renunta asa ca eu am incercat varianta cu ciocolata neagra si merisoare, absolut deliciosi, dar mai ales sanatosi.

Particip cu reteta biscuiti integrali la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano.

Ingrediente 
350 g faina integrala
50 g amidon de porumb
90 ml ulei de floarea soarelui/arahide
160 -180 ml lapte degresat
4-5 linguri indulcitor praf stevia/xylitol sau 150 g zahar
70 g merisoare deshidratate (lasate la inmuiat in lapte)
100 g ciocolata neagra
1 lingurita scortisoara
1 plic praf copt

Mod de preparare
Faina se amesteca cu amidonul, praful de copt si scortisoara, se cern si se pun intr-un vas.


Adaugam zaharul (sau indulcitorul), uleiul, laptele si merisoarele si incepem sa framantam.

Ciocolata se taie in bucatele cu ajutorul unui cutit si se adauga aluatului.
Se framanta bine aluatul si se intinde pe planul de lucru pudrat cu faina, intr-o foaie groasa de 8-9 mm.

Taiem foaia in dreptunghiuri de circa 4×2 cm (eu am folosit o forma pentru ravioli care aminteste de forma clasica a biscuitului) si asezam biscuitii in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.



Coacem biscuitii integrali in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru maxim 15 minute.
Nu asteptati sa se coloreze la suprafata. E suficienta o colorare discreta pe margini pentru a ne da seama ca sunt gata.

Se lasa biscuitii sa se raceasca in tava si apoi pot fi serviti.
Din aceste cantitati mi-au iesit 2 tavi de biscuiti (peste 40 de bucati) insa cererea a fost atat de mare incat a trebuit sa promit ca repet reteta.

Multumesc Laura pentru reteta!



Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...