joi, 11 aprilie 2013

Spirale cu mere si glazura de lamaie mentolata (de post)


Spirale cu mere si glazura de lamaie mentolata

Ingrediente:

4 mere verzi
1 pachet foi de placinta
70 ml ulei
3 linguri zahar
o lingura scortisoara
o lamaie
100 gr zahar pudra
150 ml apa
2 linguri stafide
1 lingura amidon
30 ml sirop de menta

Spalam bine merele si le uscam cu un servet de bucatarie.

Radem coaja de la lamaie, doar partea galbena, iar apoi stoarcem lamaia de zeama.

Curatam merele de cotor si le taiem in cubulete mici de max. 1 cm.

Intr-un vas punem merele la calit pentru 2-3 min, apoi adaugam zaharul tos, stafidele, coaja de lamaie, scortisoara si amidonul dizolvat in 50 ml apa. Lasam totul la foc mic, amestecand din cand in cand pentru aproximativ 10 min. Dam deoparte compozitia si o lasam sa se raceasca.

Pregatim foile de placinta astfel: pe un blat punem 2 foi de placinta si ungem cu ulei, mai adaugam 2 si iar ungem cu ulei, si repetam operatiunea inca de 2 ori. La sfarsit trebuie sa fie o foaie formata din 8 foi fine de placinta.
Punem jumatate din compozitia cu mere pe aceasta foaie si o intindem uniform pe toata suprafata. Apoi impaturim foaia in 3 pe lungime, obtinand un fel de strudel plat. Din acest strudel taiem fasii de aprox. 2 cm pe care le rasucim usor si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


La fel procedam si cu restul de foi de placinta si compozitia ramasa.

Intr-o cana punem 100 ml apa si 10 ml sirop de menta, iar cu aceasta compozitie vom unge spiralele din tava inainte de a le baga la cuptor.


Dam la cuptor pentru 30 min, primele 10 min la foc mai mare, apoi reducem flacara.


Pentru glazura amestecam zaharul praf cu zeama de lamaie, iar la sfarsit adaugam 20 ml sirop de menta.

Dupa ce a trecut timpul de copt, scoatem spiralele din cuptor si le glazuram cat sunt inca calde cu sosul de lamaie mentolata.