joi, 19 septembrie 2013

Tort cu dulceata de trandafiri si merisoare



Dulceata de trandafiri este una dintre cele mai fine, delicioase, aromate si parfumate dulceturi...si bineinteles una din preferatele mele. Din pacate, chiar daca se face relativ usor (1 litru apa, 700 g zahar, 300 petale de trandafiri si 1 plic sare de lamaie) nu m-am incumetat niciodata sa o fac, in primul rand pentru ca nu imi cresc in gradina trandafirasii aceia parfumati din care se face aceasta dulceata, iar in al doilea rand pentru ca exista Raureni care fac o dulceata absolut divina.

Divin este si tortuletul pe care l-am facut pentru Iustin cand a implinit 8 luni, doar nu este el bobocul meu de trandafir?
Iata si reteta:

Blat (pentru tava cu diametrul de 24 cm):
4 oua
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
200 g faina
1 plic praf de copt
2 lingurite cacao
Sirop:
200 ml apa
5 lingura zahar
1 lingura esenta trandafiri
Crema:
Dulceata de trandafiri (Raureni)
500 g ricotta (sau urda)
300 g iaurt natur
150 g smantana 20%
200 g zahar pudra
100 g merisoare
2 plicuri gelatina




Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius (sau treapta 3-4). Se separa albusurile de galbenusuri si se freaca galbenusurile cu 5 linguri apa. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bate totul 5 minute. Se amesteca faina cu praful de copt si cele doua lingurite de cacao si se cern deasupra galbenusurilor.
Se bat albusurile spuma si se adauga la aluat. Se tapeteaza o tava cu fund detasabil cu hartie de copt sau unt si faina si se toarna aluatul in forma apoi se da la cuptor pentru 30 minute.





Intre timp pregatim un sirop din 200 ml apa si 5 linguri zahar si il punem intr-un vas la fiert. Cand incepe sa se ingroase adaugam o lingura esenta de trandafiri si oprim focul.

Cand timpul de coacere a blatului a trecut, probam cu o scobitoare introdusa in mijlocul blatului: daca iese curata inseamna ca putem opri focul, se lasa 5 minute blatul la racit in forma apoi se rastoarna pe un gratar pentru prajituri si se lasa sa se raceasca. Se sectioneaza blatul pe orizontala, partea de jos se asaza pe un platou apoi se pune inelul de la tava in care a copt in jurul sau.

Se pune gelatina la hidratat in 100 ml apa rece, apoi se topeste pe baie de aburi.
Se bate bine smantana cu zaharul pudra, se adauga iaurtul si branza ricotta (sau urda) si o lingura esenta de trandafiri si se amesteca bine pana in momentul in care capata consistenta unei creme. Incorporam si gelatina topita si amestecam usor pana cand crema incepe usor sa se intareasca, apoi separam crema in doua vase. Intr-o parte adaugam 3-4 linguri dulceata de trandafiri.




Insiropam primul blat cu jumatate din cantitatea de sirop, il ungem cu 3 linguri dulceata de trandafiri si punem jumatate din crema rozie in care am pus dulceata de trandafiri. Rasfiram pe toata suprafata merisoare si punem urmatorul strat, crema de branza ramasa alba. Deasupra acoperim cu celalalt blat si presam pentru a nu ramane aer intre crema si blat. Insiropam si acest blat, il ungem cu 3 linguri dulceata de trandafiri si punem si ultimul strat de crema roz.










Decoram cu dulceata de trandafiri, merisoare si fulgi de ciocolata si dam la rece pentru cel putin 4 ore.