miercuri, 11 septembrie 2013

Bulgarasi in sos

Puteti sa-i spuneti cum vreti: Lapte de pasare, Desertul copilariei, Boules de neige ... insa eu stiu acest desert sub denumirea de Bulgarasi in sos si de fiecare data cand vroiam sa mananc ceva bun si cremos ii spuneam mamei mele sa-mi faca bulgarasi in sos ...
Reteta e destul de simpla, albusuri batute spuma ca la bezea, laptic si un sos delicios si aromat...unde mai pui ca am facut si o tava de Bezele, doar asa, de dragul copilariei cand nu gaseai bezele in magazin si le faceai in casa...



Ai nevoie de:
1 litru lapte
6 oua
200 g zahar pudra
100 g zahar tos
3 plicuri zahar vanilat
1 lingurita faina
1 lingur esenta rom
esenta de migdale



Separi albusurile de galbenusuri si bati albusurile spuma, dupa care adaugi 200 g zahar pudra, si bati din nou pana se tine albusul tare. Adaugi si cativa stropi de esenta de migdale.



Intr-o cratita pui la foc laptele cu zaharul vanilat. Cand laptele incepe sa fiarba dai focul mic sa nu mai dea in clocot. Cu o lingura mare udata cu apa iei din albusul spuma si cu ajutorul unei lingurite impingi albusul in laptele de pe foc. Formezi 4-5 bulgarasi pe care ii lasi 1 minut jumatate apoi ii intorci pe partea cealalta si ii lasi tot atat. Laptele nu trebuie sa fiarba in clocote, ci la foc foarte mic, iar bulgarasii nu trebuie tinuti prea mult pe foc. Ii scoti cu o paleta cu gauri si ii asezi intr-o sita sa se scurga. La fel procedezi si cu restul albusului.




Separat freci galbenusurile cu 100 g zahar tos, adaugi o lingurita de faina si incorporezi usor laptele strecurat in care au fiert bulgarasii de albus. Pui totul la foc mic si amesteci pana ce sosul incepe sa se lege. Dai deoparte si cand s-a racorit adaugi esenta de rom apoi pui sosul intr-un vas si asezi deasupra bulgarasii.






Acest desert se serveste rece.





Si bezelele :)