joi, 20 martie 2014

Prajitura cu mere, nuca si portocala (de post)




Poate nu e cea mai aspectuoasa prajitura, dar e foarte buna, aromata si usor de preparat.
Eu am preparat-o de mai multe ori, de obicei doar cu nuca si mere iar pentru aroma adaugam scortisoara, insa cand am inlocuit scortisoara cu ghimbir ras a avut parca un gust cu totul aparte. Iar in combinatie cu portocala, chiar e foarte buna si merita incercata.

Aveti nevoie de: 
2 kg mere
o lamaie
o portocala
un pachet foi de placinta
200 g nuca macinata
200 g margarina
o radacina ghimbir
260 g zahar
100 g pesmet

Nuca se macina, se rade coaja de la lamaie si portocala, margarina se pune la topit iar merele se curata, se dau pe razatoarea mare si se stropesc cu zeama de la lamaie.


Merele se pun la calit si se adauga zaharul.


Apoi adaugam coaja rasa de lamaie si portocala si ghimbirul ras.


Adaugam si pesmetul si amestecam.


Foile de placinta se lasa la temperatura camerei la decongelat. Tapetam tava in care vom coace placinta cu hartie de copt, intindem o foaie, o ungem cu margarina topita, presaram nuca, adaugam o alta foaie peste ea, o ungem din nou cu margarina si presaram nuca si inca o foaie. Peste cea de-a treia foaie presaram nuca si repartizam o treime din compozitia de mere dupa ce a fost si ea unsa cu margarina (puteti folosi un penson de bucatarie pentru a unge foile cu margarina sau pur si simplu puteti stropi din loc in loc si apoi intinde margarina topita cu o lingura; la fel de bine puteti folosi ulei in locul margarinei)




Urmeaza din nou 3 foi unse cu margarina si pe alocuri nuca macinata si un nou strat de mere, apoi iar 3 straturi de foi. 
Portionam prajitura si repartizam uniform suc de portocala, apoi o dam la cuptor pentru 40-45 minute.



Se lasa la racit in tava, se pudreaza cu zahar si este numai buna de savurat.