joi, 3 octombrie 2013

Galuste cu prune


Prunele aduc multiple beneficii sanatatii gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii.
Printre beneficiile prunelor, se numara:
- Reglarea greutatii corporale. 
- Reglarea tulburarilor gastrointestinale
- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. 
- Cresterea absorbtiei fierului in organism
- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. 
- Completarea aportului esential de minerale. 
- Completarea aportului esential de vitamine. 
- Prevenirea diabetului. 
- Stimularea memoriei.
Mai multe gasiti pe sfatulmedicului.ro insa eu va ofer o reteta de galuste cu prune pentru inceput. Daca va place aroma de scortisoara puteti adauga o lingurita de scortisoara macinata in pesmetul care va imbraca galustele.
Mie imi place sa mananc galustele cu dulceata de prune insa sunt la fel de bune si simple.

Aveti nevoie de:
700 g cartofi
150 g faina
2 oua
50 g gris
1 varf cutit sare
150 g pesmet
80 g zahar
40 g unt
10-12 prune
2-3 linguri zahar pudra

Mod de preparare

Spalam cartofii si ii punem la fiert intregi, la foc mic, pentru a evita ca acestia sa crape si astfel sa absoarba apa (daca sunt prea aposi, aluatul nu va iesi asa cum trebuie). Cand sunt bine fierti, se scurg de apa, se lasa sa se racoreasca si se curata de coaja.
Spalam prunele, le scoatem samburii si le punem intr-o farfurie, apoi presaram 2-3 linguri de zahar pudra peste ele.

Punem untul la topit intr-o tigaie antiaderenta si adaugam pesmetul. Il rumenim pe foc mic pentru cateva minute. Adaugam apoi 80 g zahar si amestecam bine.

Curatam cartofii, apoi ii dam prin razatoarea cu gauri mici. Adaugam ouale, sarea, faina, grisul si amestecam. Vom obtine un aluat lipicios, dar omogen.




Umplem o oala cu apa si o punem la fiert.
Cu mana mereu umeda ca la chiftelute, rupem bucatele din aluat si modelam o bila pe care o turtim. Punem in centrul fiecareia cate o jumatate de pruna, apoi inchidem aluatul si ii dam o forma de galusca.


Punem galustele in oala si le fierbem pana cand se ridica singure la suprafata (7-10 minute). Le scoatem cu o paleta cu gauri si le punem direct in tigaia cu pesmet. Le rotim pe toate partile, astfel incat sa fie perfect invelite in pesmet.






Le servim dupa ce s-au racit complet, cu putin gem de prune.