miercuri, 12 martie 2014

Cosulete cu mereng si sos de portocale


Contrastul dintre aluatul dulce si crocant, crema fina de portocale si merengul moale, cu tepi ascutiti fac din acest desert o adevarata incantare. Sa nu spuneti ca nu v-am zis!

Pentru aluat:
225 g faina
150 g unt rece taiat cubulete
1 ou
coaja rasa de la o portocala

pentru sosul de portocale
2 galbenusuri
15 g unt
20 g amidon de porumb
75 g zahar tos
150 ml suc de portocale proaspat stors
coaja de la o portocala

pentru mereng
2 albusuri
75 g zahar tos

Ingredientele pentru aluat se framanta in robotul de bucatarie sau la mana, dar foarte rapid pentru a nu se topi untul. Se face o bila din aluat, se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 minute.


Formele de tarta se tapeteaza cu ulei si faina.


Aluatul se imparte la cate forme aveti, se intind cerculete potrivite pentru formele de mini-tarte pe care le aveti. Se aseaza in forme presand bine marginile pentru a lua forma tavitelor si se inteapa fundul cu o furculita. Peste aluat se pun bucatele de hartie de copt si se umplu cu boabe de fasole sau orice alta greutate (eu am folosit niste melcisori pe care ii pastrez special pentru coptul aluatului de tarta) apoi se dau formele la cuptor pentru 15 minute.




Intre timp pregatim crema de portocale: amestecam amidonul de porumb cu zaharul, adaugam 2-3 linguri de suc de portocala cat sa obtinem o pasta fina.

Restul de suc se pune la fiert intr-o craticioara alaturi de coaja rasa de portocala. Dupa ce a tras cateva clocote, se adauga peste pasta din amidon, omogenizam si turnam din nou amestecul in craticiora de pe foc, reducem flacara si lasam la fiert timp de 1 minut pana incepe sa se ingroase, amestecnd continuu cu un tel. Luam de pe foc si incorporam si galbenusurile si untul.




Ajutandu-ne de o lingura, umplem bazele cu sosul de portocale.


Albusurile le batem bine pana se intaresc complet apoi adaugam in ploaie jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana ce amestecul devine lucios. Incorporam prin rasturnare si restul de zahar si continuam sa mixam.


Cu ajutorul unei lingurite luam din mereng si il asezam peste umplutura, apoi cu dosul linguritei formam tepii.


Coacem tartele la mijlocul cuptorului pentru 20 minute sau pana cand merengul e rumenit.
Sunt un adevarat deliciu, potrivite pentru o gustare dulce dar si pentru mesele festive, inlocuind cu succes clasicele prajituri.