joi, 1 august 2013

Tort cu caise si kiwi



Ingrediente:
Blat:
5 oua
5 linguri zahar+1plic zahar vanilat
5 linguri faina
5 linguri apa minerala
2 linguri ulei
1 plic praf de copt
1 praf sare

Crema:
500 g frisca lichida
400 g iaurt caise
2 plicuri gelatina
1 compot caise
2 plicuri zahar vanilat
10-12 caise
5 kiwi

Pentru blat se bat bine albusurile cu un praf de sare pana se intaresc.
Galbenusurile de freaca cu zaharul pana se albesc, se adauga din cand in cand cate o lingura de apa iar la sfarsit cele 2 linguri de ulei. 
Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in galbenusuri apoi adagam si albusurile amestecand usor de jos in sus. 
Intr-o tava cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt punem compozitia si dam blatul la cuptor pentru 35-40 de minute.






Se bate bine frisca cu zaharul vanilat cu ajutorul mixerului, apoi se da la rece.
Fructele din compot le pasam in blender iar zeama o vom folosi la insiropat foile.
Taiem in bucatele caisele si fructele de kiwi, pastrand cateva pentru ornat (1 kiwi si 3-4 caise sunt suficiente)
Punem 2 plicuri de gelatina la hidratat in 150 ml apa rece iar dupa 10 minute o topim pe bain-marie. Incorporam gelatina topita in iaurtul de caise apoi intreg amestecul in frisca batuta si amestecam usor de jos in sus pentru a uniformiza compozitia. Adaugam si piureul de caise si impartim compozitia in 2 parti, una mai mare care va fi la baza tortului si una mai mica ce va fi deasupra. In cantitatea mai mare adaugam bucatile de caise iar in cealalta pe cele de kiwi.







Dupa ce s-a racit blatul il impartim in 2 foi pe orizontala.

Pe un platou asezam inelul de tort, asezam prima foaie de tort, o insiropam bine cu compot de caise si turnam compozitia cu bucatile de caise. Asezam si a doua foaie de tort, o insiropam si turnam compozitia cu kiwi. Nivelam totul bine, ornam cu fructe si dam la frigider pentru cel putin 4 ore.