vineri, 29 martie 2013

Cozonac cu nuca si stafide

Cozonac cu nuca si stafide


Ingrediente:

1 kg faina alba
7 oua
300 ml lapte
200 ml ulei
250 gr nuca macinata
250 gr zahar
200 gr stafide
125 gr drojdie
1 lingura cacao
2 lingurite zahar pudra
3 plicuri zahar vanilinat
1 esenta de rom
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 praf sare



Intr-un vas punem 5 linguri de faina peste care adaugam 100 ml de lapte fierbinte. Amestecam bine faina oparita si lasam sa se racoreasca pentru a putea adauga drojdia.

Frecam bine drojdia cu o lingurita de zahar apoi, dupa ce s-a racit faina oparita o amestecam cu drojdia. Cernem faina într-un vas mai mare iar in centru punem drojdia cu faina oparita si lasam 20 minute la dospit.

Frecam galbenusurile cu 1 lingurita sare, adaugam 200 gr. zahar, zaharul vanilat, esenta de rom si coaja de lamaie. Adaugam restul de lapte caldut si incepem sa turnam acest amestec peste maiaua facuta din drojdie, amestecand cu mana si luand faina din lateralele vasului. Din cand in cand inmuiem mainile in uleiul caldut si framantam foarte bine aluatul. Dupa aproximativ jumatate de ora de framantat, aluatul este gata. Facem o bila din el, il punem într-un vas, il acoperim cu un prosop si il lasam într-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Pentru umplutura frecam bine cu mixerul cele 7 albusuri, adaugam si 5 linguri cu zahar tos in ploaie si mixam pana ce albusurile incep sa se intareasca. Incorporam si nuca macinata, 4 linguri de lapte, esenta de rom, 1 lingura cu varf de cacao si amestecam foarte bine.

Impartim aluatul in 2 si intindem fiecare bucata pe rand. Ungem fiecare bucata cu compozitita de nuca, presaram stafide si rulam. Punem cei 2 cozonaci in tavi tapetate cu hartie de copt. Ungem cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si lasam cozonacii 20 min sa creasca in tava, apoi ii dam la cuptor pentru aproximativ o ora.

Dupa ce s-au copt cozonacii ii lasam sa se raceasca in tava si ii pudram din abundenta cu zahar pudra.