marți, 22 octombrie 2013

Tort cu crema de nuci si piure de castane

Nu am gustat niciodata piure de castane iar atunci cand am primit un borcanel de la Raureni mi-am zis ca trebuie sa fac ceva deosebit cu el, nu doar sa-l mananc uns pe paine. Nu stiu alte firme cum il fac, dar acesta e usor indulcit si aromat cu putina vanilie, mie mi s-a parut foarte bun. Unde mai pui ca e 'cu drag, din natura'.
Poate parea complicat de facut acest tort insa rezultatul e divin: e gustos, dar mai presus de toate efectul vizual e deosebit. Asa ca va invit sa-l incercati atunci cand veti avea o ocazie speciala:



Ingrediente:

Blatul de cacao:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
4 linguri de apa rece
2 linguri cacao
2 linguri nuca macinata
1 plic praf de copt
1 praf sare

Blatul de rulada:
5 oua
4 linguri zahar pudra
1 lingura ulei
2 linguri apa calduta
5 linguri faina
1 plic praf de copt
1 fiola esenta de vanilie

Crema de nuci
600 ml lapte
200 g zahar
70 g amidon 
3 oua
5 linguri nuca macinata
4 plicuri zahar vanilat

Crema de castane:
300 g piure de castane
250g unt
2 linguri zahar pudra
1 fiola esenta de vanilie

Sirop:
4 linguri de zahar
200ml apa
1 fiola esenta de rom

Glazura si decor:
200 ml frisca lichida
100 g ciocolata

Pentru inceput trebuie scoase toate ingredientele la temperatura camerei, in special untul pentru a se lucra mai usor cu el.
Pregatim blatul de cacao: separam albusurile de galbenusuri, batem albusurile spuma cu un praf de sare si treptat adaugam zaharul. Mixam bine pana se topeste zaharul apoi adaugam apa si cate un galbenus. Separat amestecam faina cu praful de copt si cele doua linguri de cacao si cernem acest amestec peste albusurile batute spuma. Adaugam si nuca macinata. Inlocuim mixerul cu o spatula si incorporam usor faina.
Coacem blatul intr-o tava rotunda cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt in cuptorul preincalzit, pentru 18-20 minute. Cand este gata il scoatem din cuptor, il lasam sa se racoreasca apoi il taiem in doua pe orizontala. 





Blatul se rulada se face astfel: intr-un vas inalt spargem ouale si le mixam intregi foarte bine. Adaugam treptat zaharul, apoi uleiul, apa calduta si esenta de vanilie. Faina o amestecam cu praful de copt si o integram usor cu o spatula in aluat. Se coace 12-15 minute in tava patrata de aragaz tapetata cu hartie de copt. Cand este gata se rastoarna blatul pe un prosop de bucatarie curat si umed si se ruleaza. Se lasa la racit rulat in prosop.







Pentru sirop: fierbem apa cu zaharul cateva minute, apoi adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca.

Pentru crema de nuci punem pe foc jumatate din lapte (300ml) si adaugam zaharul vanilat. Lasam sa fiarba la foc mic. Separam galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le frecam cu 100 gr zahar, adaugam amidonul si dizolvam cu restul de lapte (daca nu aveti amidon, puteti inlocui cu 100 g faina). Amestecam bine cu un tel si turnam acest amestec peste laptele vanilat de pe foc. Amestecam continuu la foc foarte mic pana se ingroasa. Adaugam si nucile macinate.
Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas (100 gr) si il incorporam usor in crema calda.



Pentru crema de castane frecam untul cu zaharul pudra apoi adaugam piureul de castane si mixam bine. Adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte crema.


Cand s-au racit blaturile si cremele, incepem sa asamblam tortul: pe un platou se pune primul blat, cel de cacao. In jurul lui se fixeaza inelul de la tava pentru a usura aranjarea cremei. Se insiropeaza bine si se pune jumatate din crema de nuci.

Blatul de rulada se desface si se unge uniform cu crema de castane. Se taie fasii lungi, late de 4 cm. Se ia prima fasie si se ruleaza, se pune in centrul tortului, Apoi urmatoarea fasie cu crema se modeleaza dupa spirla inceputa si tot asa, una in continuarea celeilalte pana se termina toate fasiile.
(Va recomand sa coaceti blatul cu cacao intr-o tava cu diametrul de 22 sau 24 cm. Eu am ales tava cu diametrul de 26 iar fasiile de rulada nu au inchis perfect blatul. Daca nu aveti decat o tava cu diametrul de 26, puteti taia fasiile mai inguste, de 3 cm.






Se pune si restul de crema si se niveleaza, apoi blatul final care se insiropeaza.



Se pregateste glazura din 100 g ciocolata neagra care se rupe in bucatele mici si se adauga in 100 ml frisca lichida si se pune pe foc sa se topeasca la foc mic. Se amesteca bine si se toarna peste tort.




Se da tortul la rece pentru a se intari glazura, iar restul de 100 ml frisca lichida se va mixa bine si se vor orna lateralele si eventual puteti face cateva floricele pentru decor. Daca aveti mai multa frisca, va puteti juca mai mult cu ornamentele, puteti glazura tot tortul cu 200 ml frisca si 200 ciocolata si orna cu frisca ramasa.






Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...