marți, 9 aprilie 2013

Tort cu lamaie si menta


Tort cu lamaie si menta

Ingrediente:

3 oua
sare
3 linguri zahar tos
10 linguri faina alba
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilinat
1 lingurita esenta de lamaie
3 linguri ulei
320 ml lapte
2 lingurite mac
1 plic crema pentru prajituri lamaie
3 linguri zahar pudra
2 plicuri gelatina
3 linguri dulceata afine
150 ml sirop de menta
4 kiwi

Separam albusurile de galbenusuri.

Batem bine albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam in continuare pana se intareste albusul. Adaugam treptat galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt, zaharul vanilinat, esenta de lamaie, 3 linguri de ulei si 70 ml lapte. Adaugam si cele 2 lingurite de mac, omogenizam si punem toata compozitia intr-o tava rotunda cu fundul detasabil tapetata cu hartie de copt.

Se lasa la cuptor pentru aproximativ 35 min la foc mic, apoi se scoate si se lasa la racorit.

Intre timp pregatim crema. Intr-un vas punem 250 ml lapte cu un plic de crema pentru prajituri cu aroma de lamaie si 3 linguri zahar pudra si mixam pana se intareste. Punem un plic de gelatina in 100 ml apa rece, lasam 10 min apoi o punem pe baie de abur sa se topeasca. O incorporam in crema de lamaie si adaugam 3 linguri dulceata de afine. Dam crema la frigider pentru 10 min maxim sa se intareasca.

Pregatim siropul pentru insiropat blaturile si jeleul pentru ornat.

Pentru sirop amestecam 250 ml apa cu 70-80 ml sirop de menta, in functie de cat de dulce vreti sa fie.
Pentru jeleu pregatiti din nou un plic gelatina cu 100 ml apa pe baie de abur si amestecati cu 70 ml sirop de menta. Si jeleul va trebui lasat 10 min la frigider sa se lege, altfel va fi absorbit de blat in momentul in care il puneti peste tort.

Taiem blatul in 2 parti egale pe orizontala. Asezam prima foaie pe un platou mai mare, punem in jurul lui cercul de la tava cu fund detasabil si il insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop.

Deasupra punem crema de lamaie cu dulceata de afine, nivelam si adaugam cel de-al doilea blat. Il stropim si pe acesta cu sirop de menta, punem un strat de felii de kiwi pe deasupra, iar apoi punem jeleul de menta pe care il nivelam uniform.

Se da la rece pentru aproximativ doua ore, apoi poate fi servit cu mare pofta.