luni, 23 septembrie 2013

Chec de dovleac copt



Dovleacul este un aliment foarte gustos şi, în egală măsură, un medicament, graţie compoziţiei chimice. Pulpa conţine betacaroten, vitamine (E şi C), săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, fitosteroli, iar seminţele sunt bogate în protide, lecitină, rezine şi enzime; din sâmburi se extrage un ulei cu multe valenţe terapeutice. Pulpa fructului este o sursă de antioxidanţi, utili în prevenirea apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare. Seminţele de dovleac sunt un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, cum ar fi prostatita şi cistitele cronice. Seminţele neprăjite, cu un conţinut ridicat de zinc, au o acţiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi.

In diferite cantitati si retete, dovleacul combate retenţia de lichide, constipatia, elimină viermii intestinali, reglează nivelul glicemiei, este un bun detoxifiant, protejează inima şi creierul sau poate fi folosit ca si analgezic

Mai multe informatii gasiti aici.

Eu l-am folosit pur si simplu intr-o reteta de chec incercata de pe blogul Laurei Adamache si care a iesit absolut delicios.
Este pentru a doua oara cand folosesc dovleacul si as vrea sa dau tuturor sa guste sa vada ce bunatate a iesit (prima data in aceasta Pumkin pie, absolut divina).

Particip cu Reteta chec de dovleac copt la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano

Ingrediente
250 g piure dovleac copt
240 g faina
150 g zahar
1 ou
65 g unt topit
100 ml lapte
1 plic zahar vanilat
1 praf de copt
1 varf sare

Mod de preparare
Taiem dovleacul in felii si il punem in tava de cuptor tapetata cu hartie pentru copt . Il coacem in cuptorul preincalzit la 200°C si il lasam aproximativ o ora pana se inmoaie bine de tot (faceti proba cu o furculita, daca intra usor atunci este copt). Il scoatem din cuptor si dupa ce se raceste putin, extragem pulpa si o pasam pana cand obtinem un piure fin.





Amestecam oul cu zaharul pana cand zaharul este perfect inglobat.
Adaugam untul topit si racit, piureul de dovleac rece, un varf de sare si vanilia.






Cernem faina amestecata cu praful de copt si o adaugam aluatului in 3 transe. Adaugam si laptele si amestecam foarte bine.




 Punem aluatul in forma tapetata cu unt si faina, ii nivelam cu grija suprafata si il coacem in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 45-50 minute.
Inainte de a-l scoate din cuptor, il intepam cu o scobitoare. Daca iese curata, checul este gata, daca iese un pic umeda, il mai coacem pt cca 5 minute.





Il servim cand se raceste putin, pudrat cu zahar.




Pofta buna!!


Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...