luni, 26 august 2013

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare e una din ciorbitele preferate ale familiei mele, in special cea cu perisoare din carne de pui. E drept ca ne place si cea cu amestec din porc+vita, insa daca aveti si copii eu va recomand sa o incercati pe cea cu pui.
Daca doriti ca perisoarele sa iasa perfect, sfatul meu e ca dupa ce ati facut compozitia de perisoare sa mai dati inca o data tot amestecul prin masina de tocat carne si apoi sa adaugati oul, faina si orezul (in special la perisoarele din vita/porc+vita)



Ingrediente
2 morcovi
2 cepe
1 radacina patrunjel
1 telina mica
1/2 ardel gras rosu
30 ml ulei
1 lingurita sare
1 lingura vegeta/delikat
1 cana bors/bors magic
patrunjel
1 lingura bulion

Pentru perisoare
1 piept de pui sau 300 gr carne tocata de pui
1 ceapa medie
100 gr orez cu bob lung
patrunjel 
1 lingurita sare
1 praf piper
1 lingura faina
1 ou

Preparare
Toate zarzavaturile se curata si se taie cubulete sau se dau pe razatoarea mare. Se pun la calit in ulei intr-o oala mare.
Cand se inmoaie un pic se adauga sarea si vegeta si se completeaza cu apa.
Se fierbe totul cu capac aproximativ 45 minute.
Intre timp pregatiti perisoarele:
Dati carnea prin masina de tocat (daca nu e gata tocata), tocati marunt ceapa si patrunjelul, amestecati toate  si condimentati. Intreg amestecul se mai da o data prin masina de tocat, adaugati oul, o lingura de faina si orezul.
Cu mainile tot timpul umede formam perisoare de dimensiunea unei nuci pe care le asezam pe un tocator. Este important ca perisoarele sa fie adaugate in ciorba una dupa cealalta pentru a avea acelasi timp de fierbere.
Cand legumele sunt aproape fierte putem pune perisoarele, una cate una in ciorba, avand grija sa le asezam pe toata suprafata oalei. Se lasa la fiert la foc mediu aproximativ 10-15 minute. Adaugati lingura de bulion, apoi borsul si patrunjelul verde tocat marunt.
Se poate servi cu smantana si ardei iute.