joi, 10 octombrie 2013

Prajitura cu rodie si ghimbir


Incununata de multe ori cu titluri ca "Super fruct", "Fructul anului" sau "Fructul lunii", rodia are rol de ingredient pentru bauturi, inghetata sau mancaruri in multe tari. O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E. Acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. In mod natural, rodia creste in zone ca Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultiva si in zonele mediteraneeana, caucaziana, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona etc.

Acest fapt este excelent pentru ca astfel au acces la fructe cat mai multi oameni. Sezonul rodiilor este toamna, in lunile septembrie-noiembrie, deci este anotimpul perfect pentru a face cure cu rodii.
Printre efectele benefice ale consumului de rodii: are efecte anti-imbatranire, lupta impotriva aparitiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite si chiar protejeaza creierul fatului. Este recomandat ca si femeile gravide sa consume suc de rodii deoarece protejeaza creierul micutilor de eventualele afectiuni ce pot aparea din cauza proastei oxigenari sau a circulatiei sangelui necorespunzatoare, se foloseste impotriva diareei, reduce febra (in unele cazuri), radacina este folosita pentru combaterea parazitilor intestinali (tenia), dar doar la indicatia medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are efecte benefice asupra fertilitatii, in mentinerea tensiunii arteriale la cote normale, lupta impotriva cancerului de prostata, a osteoartritei si a hemoroizilor.
Mai multe gasiti pe csid.ro 

Eu am pregatit o delicioasa prajitura cu rodie, aromata cu ghimbir, coaja de portocala, lamaie si bucatele de citronat. Cantitatile sunt suficiente pentru o tava de 18x28 cm

Ingrediente:
240 gr de faina
100 gr de zahar
250 ml de lapte
2 oua
samburii de la o rodie mare
1 lingura ghimbir proaspat ras sau macinat
60 gr unt
1 lingurita de coaja de lamaie si portocala
1 lingurita bucatele citronat
1/2 lingurita de sare
1 plic zahar vanilat
1 plic de praf de copt


Se curata rodia si se pun deoparte samburii.
Ouale se bat bine cu zaharul apoi se adauga untul topit si racit si laptele.
Faina se amesteca cu sarea si praful de copt.
Se incorporeaza faina in ouale batute, se adauga coaja de lamaie, portocala, ghimbirul ras, citronatul si jumatate din semintele de rodie.




Se unge un vas cu unt si se tapeteaza cu faina si se toarma compozitia in tava.
Se da la cuptor pentru 45 minute.






Se serveste pudrata cu zahar.