Pentru aceasta
prajitura exista varianta cu foi coapte pe dosul tavii si varianta cu foi tip
pandispan, coapte in tava, dar pentru ca foile tip pandispan mi s-au parut mai
usor de realizat, am incercat pentru inceput aceasta varianta si rezultatul a
fost extraordinar, foile s-au imbibat cu zaharul ars, s-au inmuiat foarte bine
si prajitura a iesit super buna.
Pentru 3 foi aveti
nevoie de:
9 oua
9 linguri apa rece
9 linguri nuca macinata
9 linguri apa rece
9 linguri nuca macinata
18 linguri zahar
15 linguri faina
3 lingurite bicarbonat de sodiu
zeama de la o lamaie
15 linguri faina
3 lingurite bicarbonat de sodiu
zeama de la o lamaie
Pentru crema:
4 oua
6 linguri zahar
1 litru lapte
100 g faina
1 plic budinca
vanilie
coaja si zeama de
la o lamaie/portocala
3 plicuri zahar
vanilat
esenta de vanilie
1 pachet Rama Maestro
(sau unt)
1 praf sare
Pentru caramel:
500 g zahar
Pentru fiecare
foaie folosim 3 oua, 3 linguri apa rece, 6 linguri zahar, 5 linguri faina, 3
linguri nuca macinata si o lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de
lamaie.
Batem albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma, adaugam apa rece si mixam in continuare.
Separat se freaca galbenusurile cu o lingurita de bicarbonat stins cu zeama de lamaie, adaugam nuca macinata si faina si amestecam cu o lingura de lemn pana la omogenizare. In aceasta compozitie incepem sa adaugam usor albusurile, cate o lingura pe rand.
Tapetam tava mare de cuptor cu hartie de copt si turnam usor compozitia, niveland pe intreaga suprafata cu o spatula. Se da la cuptor pentru aproximativ 15 minute.
Batem albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma, adaugam apa rece si mixam in continuare.
Separat se freaca galbenusurile cu o lingurita de bicarbonat stins cu zeama de lamaie, adaugam nuca macinata si faina si amestecam cu o lingura de lemn pana la omogenizare. In aceasta compozitie incepem sa adaugam usor albusurile, cate o lingura pe rand.
Tapetam tava mare de cuptor cu hartie de copt si turnam usor compozitia, niveland pe intreaga suprafata cu o spatula. Se da la cuptor pentru aproximativ 15 minute.
Intre timp se
pregateste compozitia pentru cealalta foaie; se procedeaza la fel si pentru cea
de-a treia foaie. Cum sunt gata, se lasa la racit, una langa cealalta.
Pentru crema amestecam
galbenusurile cu zaharul tos si zaharul vanilat, adaugam praful de budinca si
faina cernuta si incepem sa turnam in fir subtire laptele amestecand continuu
cu un tel. Punem intreaga compozitie pe foc si amestecam pana incepe sa se
ingroase. Lasam la racit 15-20 minute, adaugam untul taiat in bucatele, esenta
de vanilie si coaja de lamaie apoi incorporam si albusurile batute spuma cu un
praf de sare.
Pentru caramel se
pun 250 g zahar la topit intr-o craticioara pe foc. Cand s-a topit se toarna in
fir subtire peste prima foaie si se intinde repede inainte de a se intari. Se pregateste caramelul si pentru a doua foaie
si il repartizam uniform pe cea de-a doua foaie.
In tava in care am
copt foile se pune prima foaie cu caramel, se toarna o treime din crema si se
niveleaza, urmeaza a doua foaie cu caramel, jumatate din crema ramasa si ultima
foaie simpla peste care turnam restul de crema.
Deasupra putem rade ciocolata sau putem presara furnici din ciocolata.
Deasupra putem rade ciocolata sau putem presara furnici din ciocolata.
Se da la rece si se
uita de ea pana a doua zi, sau chiar a treia daca aveti rabdare.
Gustul desavarsit
merita asteptarea!