marți, 18 martie 2014

Prajitura Petre Roman


Pentru aceasta prajitura exista varianta cu foi coapte pe dosul tavii si varianta cu foi tip pandispan, coapte in tava, dar pentru ca foile tip pandispan mi s-au parut mai usor de realizat, am incercat pentru inceput aceasta varianta si rezultatul a fost extraordinar, foile s-au imbibat cu zaharul ars, s-au inmuiat foarte bine si prajitura a iesit super buna.

Pentru 3 foi aveti nevoie de:
9 oua
9 linguri apa rece
9 linguri nuca macinata
18 linguri zahar
15 linguri faina
3 lingurite bicarbonat de sodiu
zeama de la o lamaie

Pentru crema:
4 oua
6 linguri zahar
1 litru lapte
100 g faina
1 plic budinca vanilie
coaja si zeama de la o lamaie/portocala
3 plicuri zahar vanilat
esenta de vanilie
1 pachet Rama Maestro (sau unt)
1 praf sare

Pentru caramel:
500 g zahar

Pentru fiecare foaie folosim 3 oua, 3 linguri apa rece, 6 linguri zahar, 5 linguri faina, 3 linguri nuca macinata si o lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie.


Batem albusurile cu zaharul pana obtinem o spuma, adaugam apa rece si mixam in continuare. 
Separat se freaca galbenusurile cu o lingurita de bicarbonat stins cu zeama de lamaie, adaugam nuca macinata si faina si amestecam cu o lingura de lemn pana la omogenizare. In aceasta compozitie incepem sa adaugam usor albusurile, cate o lingura pe rand. 



Tapetam tava mare de cuptor cu hartie de copt si turnam usor compozitia, niveland pe intreaga suprafata cu o spatula. Se da la cuptor pentru aproximativ 15 minute.



Intre timp se pregateste compozitia pentru cealalta foaie; se procedeaza la fel si pentru cea de-a treia foaie. Cum sunt gata, se lasa la racit, una langa cealalta.
Pentru crema amestecam galbenusurile cu zaharul tos si zaharul vanilat, adaugam praful de budinca si faina cernuta si incepem sa turnam in fir subtire laptele amestecand continuu cu un tel. Punem intreaga compozitie pe foc si amestecam pana incepe sa se ingroase. Lasam la racit 15-20 minute, adaugam untul taiat in bucatele, esenta de vanilie si coaja de lamaie apoi incorporam si albusurile batute spuma cu un praf de sare.





Pentru caramel se pun 250 g zahar la topit intr-o craticioara pe foc. Cand s-a topit se toarna in fir subtire peste prima foaie si se intinde repede inainte de a se intari. Se pregateste caramelul si pentru a doua foaie si il repartizam uniform pe cea de-a doua foaie.
In tava in care am copt foile se pune prima foaie cu caramel, se toarna o treime din crema si se niveleaza, urmeaza a doua foaie cu caramel, jumatate din crema ramasa si ultima foaie simpla peste care turnam restul de crema. 



Deasupra putem rade ciocolata sau putem presara furnici din ciocolata.
Se da la rece si se uita de ea pana a doua zi, sau chiar a treia daca aveti rabdare.
Gustul desavarsit merita asteptarea!