joi, 20 noiembrie 2014

Din tainele Botezului

Nu stau niciodată pe gânduri atunci când cineva mă întreabă dacă vreau să-i botez copilul. Indiferent de persoana care face asta, răspunsul meu va f întotdeauna DA. Nu este o laudă, ci o constatare și un îndemn pentru toți ceilalți. A boteza un copil este în primul rând un act creștinesc pe care îl faci în fața lui Dumnezeu dar este și o responsabilitate față de copilul pe care îl botezi și față de părinții viitorului fin (viitorii cumătri).
Dacă la cununat mai intervine problema banilor și a obligațiilor pe care ți le creezi față de oamenii pe care îi inviți la nuntă din partea ta, pentru un botez, aceste lucruri sunt nesemnificative. 
Se spune că pentru fiecare copil botezat ți se iartă câte un păcat. Nu știu să fi adunat păcate mari în viața asta, însă oricum nu putem alege ce păcate să ne fie iertate, așa că gestul rămâne mai mult pentru sufletul nostru și pentru propria mulțumire căci la sfârșit nu suntem noi cei care vom decide unde vom merge.
Și pentru că am făcut acest lucru de câteva ori, tind să cred că am adunat ceva experiență în ceea ce privește creștinarea unui nou-născut. Cel puțin la noi în Bucovina tradițiile încă se mai păstrează și ne mândrim cu faptul că ducem tradiția mai departe din generație în generație.
În cazul în care urmează să fii naș sau nașă de botez pentru un suflețel nevinovat și vrei să urmezi tradiția, iată ce trebuie să știi:
- Botezul este bine de făcut undeva la 6 săptămâni după naștere. Atunci copilul este suficient de pregătit să iasă din casă și să fie văzut de toți. Mama a trecut și ea de perioada lăuziei și chiar poate participa la botez dacă i se citește de către preot înainte de a intra în Biserică. Pentru copiii bolnăvicioși botezul poate fi făcut și în spital sau chiar imediat după ce au ajuns acasă. De cele mai multe ori starea lor se îmbunătățește dar rămâne la latitudinea fiecăruia să concluzioneze datorită cui. 
- De obicei nașii trebuie să se pregătească cu un rând de haine (până la piele) pentru momentul când copilul va fi scos din apă după botez. Uneori nașii îmbracă viitorul fin și înainte de a-l duce la botez, dar asta e în funcție de zonă. La noi părinții sunt cei care îl îmbracă pe cel mic. De obicei pentru botez se aleg tot felul de costumașe deosebite, rochițe de prințese și botoșei asortați, costume elegante cu frac și papion, bentițe înflorate sau pantofiori de lac.

 Articole botez găsite pe www.erfi.ro

- Persoana care duce copilul la botez este moașa. În vechime moașa era cea care urmărea sarcina viitoarei mămici, o sfătuia și chiar o ajuta la naștere și după, dar acum avem internetul care ne oferă o grămadă de informații și prin intermediul căruia putem schimba opinii cu alte mămici, avem medici la tot pasul la care ne înregistrăm din momentul în care am aflat că suntem însărcinate iar rolul moașei s-a mai diminuat. Ea rămâne totuși importantă deoarece trebuie să fie o persoană de încredere din moment ce îi încredințezi cea mai de preț comoară să ți-o ducă la biserică. Moașa e cea care îmbracă de obicei copilul înainte de a merge la biserică, cu hăinuțele pregătite de părinți, îl duce de acasă până la biserică și îl dă nașei. Moașa participă de obicei și la scăldușca de a doua zi când se scoate copilul din mir, ea duce cădița cu apa în care a fost scăldat copilul și o răstoarnă la un pom și este pusă cu fundul pe cădița întoarsă în ideea că ea urmează să fie viitoare mămică. La noi în Bucovina, fetele care își doresc copii se așează și ele pe cădița întoarsă alături de nașă (un fel de care prinde buchetul se mărită prima).
- Înainte de a boteza, nașii ar trebui să se spovedească și împărtășească, astfel încât să fie cu sufletul curat atunci când fac acest pas. Tot legat de slujba religioasă nașii vor trebui să știe Crezul pe care îl vor rosti cu voce tare alături de preot și ceilalți participanți la slujbă. În mod sigur nu vrei să te faci de rușine așa că ar fi bine să repeți puțin înainte de un asemenea eveniment.
- Pentru Biserică, nașii trebuie să cumpere o lumânare pentru botez, trebuie să se pregătească cu prăjituri, fursecuri suc și vin cu care vor servii participanții la botez și trebuie să cumpere bomboane pe care la un moment dat le vor arunca în Biserică spre a fi strânse de copii prezenți. Tot nașii sunt cei care plătesc preotul la sfârșitul slujbei. Nu trebuie să lipsească fașa cu care se vor lega lumânările, pânza de botez albă în care va fi scos bebelușul din apă (la noi se numește crișmă), un săpun și un prosop pentru preot. Pe lângă aceste lucruri, trusoul bebelușului trebui să cuprindă și hăinuțele cu care va fi îmbrăcat bebelușul, scutece, șervețele, o păturică, o jucărie pentru cel mic și alte hăinuțe în funcție de bugetul nașilor, pe care o parte le vor folosi și a doua zi după Botez.
- De obicei după Botez are loc cumătria. Acum o cumătrie a ajuns să fie aproape o nuntă. Se mănâncă, se bea și se dansează până dimineața în cinstea noului născut iar la sfârșit se lasă darul pentru cel mic. Dacă vrei să fii un naș model, poți chema 3 Ursitoare să-i spună de bine micuțului. Cu siguranță când va crește mare și va vedea filmarea, va analiza ce i-au ursit ursitoarele și va trage propriile concluzii.
- A doua zi are loc scoaterea din mir a micuțului. Alt motiv de bucurie și veselie când nașii trebuie să meargă la cumătri să-i facă prima băiță finului. De această dată cheltuiala e a părinților copilului, Ei pregătesc o masă pentru nași și le mulțumesc astfel pentru gestul făcut. Legat de acest obicei al scoaterii din mir, se obișnuiește ca în apa în care va fi spălat copilul să fie puse tot felul de chestii: o bijuterie de aur, petale de flori, puțin zahăr, monede, o crenguță de busuioc, o jucărioară (eventual o rățușcă, ca atunci când va fi mare să se descurce prin viață cum se descurcă rața prin apă). 
Sunt multe obiceiuri și de cele mai multe ori renunțăm la tradiție pentru a face lucrurile să meargă mai repede, dar e păcat pentru că avem obiceiuri frumoase care chiar merită păstrate și dau un farmec aparte evenimentelor din viața noastră. 


Comentarii
0 Comentarii
Comentarii Facebook de Tricks Tips Tutorials

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii

Comment Box is loading comments...